Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Neopravdani razlozi za otkaz - Članak 117. (ZOR)

29.5.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

3.15.6 Neopravdani razlozi za otkaz – Članak 117. (ZOR)

Darko Graf dipl. iur.


  • Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

  • Podnošenje žalbe ili tužbe, odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje radnika nadležnim tijelima državne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

  • Obraćanje radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenje prijave o toj sumnji odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.


Ovim su člankom propisane okolnosti koje ni u kom slučaju ne mogu biti opravdani razlozi za bilo kakav otkaz radniku. Budući da je privremena nenazočnost na radu zbog bolesti jednim drugim zakonom, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, propisana kao osnova za isplatu naknade plaće, naravno da je poslodavcu nedopušteno otkazati ugovor o radu kada se radi o ovakvoj privremenoj i opravdanoj nenazočnosti na radu. Također, stavak 2. citiranog članka propisuje da podnošenje žalbe ili tužbe, odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje radnika nadležnim tijelima izvršne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, dok pak stavak 3. propisuje kako niti obraćanje radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenje prijave o toj sumnji odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu. Ovdje je zakonodavac imao na umu da će pojedini radnici biti u situaciji odnosno potrebi da protiv svojih poslodavaca pokreću određene postupke odnosno prijavljuju ih za uočene nepravilnosti. Budući da je dužnost svakoga prijaviti nezakonitosti koje uoči, prekršajna ili kaznena djela za koja

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: