Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Zabrana rada maloljetnika na određenim poslovima - Članak 21. (ZOR)

29.5.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

3.1.12 Zabrana rada maloljetnika na određenim poslovima – Članak 21. (ZOR)

Darko Graf dipl. iur.


(1) Maloljetnik se ne smije zaposliti na poslovima koji mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.

(2) Ministar pravilnikom propisuje poslove iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Poslodavac ne smije prije prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposliti maloljetnika na poslovima na kojima maloljetnik može raditi samo nakon prethodnog utvrđivanja te sposobnosti.

(4) Ministar pravilnikom propisuje poslove na kojima maloljetnik može raditi samo nakon prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje tih poslova.


Ovim je člankom izričito zabranjen rad maloljetnika na poslovima koji mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj. Temeljem ovoga članka Zakona o radu, ministar nadležan za rad donio je dva pravilnika i to Pravilnik o poslovima na kojima maloljetnik može raditi i o aktivnostima u kojima smije sudjelovati (Narodne novine 62/2010 i 93/2014) koji propisuje poslove na kojima maloljetnik može raditi odnosno aktivnosti u kojima maloljetnik može sudjelovati, i Pravilnik o poslovima na kojima se ne smije zaposliti maloljetnik (Narodne novine 89/2015, 94/2016 i 109/2019) koji propisuje poslove odnosno aktivnosti u kojima maloljetnik ne smije sudjelovati, s time da navedeni poslovi pravilnikom nisu određeni poimenice u smislu točnog naziva radnog mjesta, već po granama djelatnosti. Primjerice poslovi na kojima se maloljetnik ne smije zaposliti jesu poslovi koji su prema propisima zaštite na radu utvrđeni kao poslovi s posebnim uvjetima rada, poslovi koji su prema posebnim propisima utvrđeni kao osobito teški i za

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: